Siğil Nedir, Bulaşıcı mıdır? Ameliyatsız Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?

ameliyatsız siğil tedavisi

Siğil hemen hemen toplumda herkeste görülebilen, kişinin kendisinde olmasa bile mutlaka başka birinde gördüğü bir cilt lezyonudur. Bu yazımızda siğillerden, neden olduğundan ve nasıl tedavi edilmesi gerektiğinden ayrıntılı olarak bahsedilecektir.

Siğil Nedir?

Siğiller HPV ismi verilen virüslerden kaynaklanan ve genellikle iyi huylu olan cilt lezyonlarıdır. Ancak makat ve genital bölgede bulunan bazı türlerin kanserleşme yani rahim ağzı kanserine neden olma riski bulunmaktadır. HPV virüsünün yüzden farklı türü bulunmaktadır. Virüsün türüne göre siğilin konumunda farklılıklar gözlenmektedir.

Siğil Türleri Nelerdir?

Siğiller oluştuğu bölgeye göre 6 ya ayırılmaktadır. Bunlar commonwart, plantar, filiform, flat, periungual ve kondilomadır. Her birine sebep olan HPV tipleri farklıdır ve hepsi vücudun farklı bölgelerinde oluşur.

CommonWart

Commonwarts yani yaygın siğiller tıbbi olarak verrucavulgaris olarak isimlendirilir. Being yani iyi huylu lezyonlardır. Kanserleşme eğilimi göstermezler. HPV virüsünün 2 ve 4 numaralı tipinden kaynaklanır. El ve ayaklarda konumlanır. Renk olarak pembemsi tonlardadır. Nadir de olsa kendi kendine geçen yaygın siğiller bulunmaktadır.

Commonwartsların görülme sıklığının tespit edilmesine yönelik yapılan araştırmalar genç ve orta yaşlı nüfusun yaklaşık olarak %10 unda bu sorunun olduğunu tespit etmiştir.

Plantar

Ayak altında konumlanır. 1 ve 2 numaralı hpv tipine bağlı olarak oluşur. İyi huyludur. Ayak altında olması nedeniyle zaman zaman nasırlarla karıştırılmaktadır.

Siğiller yapısı itibari ile herhangi bir şikayete neden olmazlar. Ancak bazı durumlarda lezyonun konumu rahatsızlığa neden olmaktadır. ayak altında oluşan lezyonlara buna örnek olarak verilebilir. Ayrıca yaygın siğillerden farklı olarak dışarı doğru değil deri altına doğru büyürler. Bu durumda yürüme esnasında rahatsızlığa neden olabilmektedir.

Filiform

Birkaç milimlik bir sapla deriye bağlı olan siğillerdir. Yapısından dolayı saplı siğiller olarak da anılırlar. HPV nin 1,2,4,27 ve 29 tipinden kaynaklanır. Yüz bölgesinde ve saçlı bölgede görülür. Yüz bölgesinde olan filiformlartraş esnasında kanamaya neden olabilir. Ayrıca traş yayılmasına da neden olabilir.

Periungual

Tırnak siğilleri olarak bilinir. Tırnak çevresine ve tırnak altında gelişebilir. Tırnak altında gelişen siğiller konumu itibari ile ağrı ve rahatsızlık verici olabilirler. Özellikle deri altında görülen siğillerin erken dönemde alınması faydalı olacaktır.

Flat

Çocukluk ve gençlik döneminde görülen siğillerdir. Düz siğiller olarak bilinir. Diğer türlere göre daha küçüktürler. (2-3mm).HPV virüsü olup, tip 3,10,28 ve 49 numaralı virüsler düz siğillere neden olmaktadır.

Genital ve Makat Siğilleri

Siğillerin genel olarak iyi huylu olduğundan ancak bazı türlerin kanserleşmeye neden olduğundan bahsedilmişti. Kanserleşme eğiliminde olan siğiller genital ve makat siğilleridir. Hem kanserleşme riski hem de bulunduğu bölgede rahatsızlık verici olmasından dolayı en kısa sürede tedavi edilmesi önerilen siğillerdir.
HPV nin 6 ve 11 numaralı tipinden kaynaklanır. Kadınlarda görülen rahim ağzı kanserinin büyük bir kısmının nedeni genital siğillerdir. Kondilomlar özellikle derinin nemli alanlarında ve sürtünmenin fazla olduğu alanlarda görülürler.

HPV Virüsü Nasıl Etki Eder / Aktif Olur?

HPV virüsü kuluçka evresi olan bir virüstür. Kuluçka evresi ile anlatılmak istenen virüsün kişi ile temas eder etmez değil de temastan çok sonra da aktif olarak siğil oluşumlarına neden olmasıdır. Yapılan çalışmalar kuluçka evresinin yaklaşık olarak 2 hafta ile 8 ay arası olarak tespit edilmiştir.

Virüs vücuda yerleştikten sonra aktif olmak için uygun zamanı bekler. Bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlar HPV nin aktifleşmesi için uygun olan zamanlardır. Bağışıklık sistemi ve genel vücut direnci yüksek kişilere virüs bulaşma olsa dahi aktifleşmeme ihtimali bulunmaktadır.

HPV Nasıl Bulaşır?

Virüs temas yoluyla bulaşmaktadır. Nadiren de olsa virüsü taşıyan kişinin eşyalarından veya kullandığı alanlardan bulaşma riski de bulunmaktadır. Makat bölgesinde ve genital bölgedeki lezyonların görülme sebebi ise cinsel ilişkidir.

Siğiller Nasıl Tedavi Edilir?

Siğillerin tedavisi genel cerrahlar ve dermatoloji uzmanları tarafından yapılmaktadır. dermatoloji uzmanları siğilleri krioterapi yani dondurma yöntemi ile tedavi etmektedir. Bu uygulamada lezyonlara sıvı azot enjekte edilmektedir. siğilleri yok etmesine karşı sağlıklı dokulara zarar verme riskinden dolayı pek tavsiye edilen bir uygulama değildir.

Genel cerrahi uzmanları ise RF( radyo frekans), Lazer ve koter uygulamaları ile siğilleri tedavi etmektedir.

Radyofrekans Uygulaması İle Siğil Tedavisi

Elektrik enerjisini radyo dalgalarına dönüştüren radyo frekans cihazının yüksek ısısı sayesinde siğiller istenilen şekilde tahrip edilir. Yüksek ısı sayesinde herhangi bir iz kalmadan dakikalar hatta saniyeler içerisinde lezyonlar kaybolmuş olur. İstenilen alanda uygulanabilmesi sayesinde sağlıklı dokular hiçbir şekilde hasar görmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir