Ameliyatsız Varis Tedavi Yöntemleri Güncel Bilgiler

ameliyatsız varis tedavileri.jpg

Varis toplumda oldukça yaygın bir sorundur. Gelişen tıbbi imkanlar sayesinde her boy ve türden varis ameliyatsız varis tedavisi yöntemleri ile hastane yatışına gerek kalmadan, pratik bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Bu yazımızda ameliyatsız varis tedavi yöntemleri detaylı olarak ele alınacaktır. Yazımızı inceleyerek tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Doğru ve size uygun yöntemle tedavi olmak için mutlaka detaylı bir araştırma yaparak tedavi olmanız önerilir.

İlginizi çekebilir.

Varis Teşhisi Nasıl Konulur?

Varisler kişinin kendisinin bile cilt yüzeyinden kolaylıkla görebileceği oluşumlardır. Görsel muayene ile varislerin varlığı tespit edilebilir. Ancak varislerin ilerleme durumunun tespit edilmesi, iç varis olup olmadığının anlaşılması için mutlaka bacak ultrasonu yani doppler çekimi yapılmalıdır. Bu sayede varislerin durumu doğru tespit edilerek kişiye en uygun varis tedavi süreci planlanabilir.

Doppler Çekimi – Varis Muayenesi Nasıl Yapılır?

Doppler muayenesi diğer ultrason türlerinden farklı olarak sedye üzerinde kişi ayakta iken yapılır. Muayenenin ayakta yapılmasının nedeni varisli damarların en net bu şekilde görülmesidir. Varis muayenesi hakkında detaylı bilgi için Op. Dr. Orhan Coşkun’un aşağıda paylaşılan videosunu izleyebilirsiniz.

Ameliyatsız Varis Tedavi Yöntemleri Güncel Bilgiler

Varis Nasıl Tedavi Edilir?

Varis yani toplardamar genişlemesi damarın yapısında ortaya çıkan fizyolojik bir sorundur. Bu nedenle cilt yüzeyinden uygulanacak varis kremleri, varis masajı, limonla varis tedavisi, sülükle varis tedavisi gibi yöntemlerin işe yarama ihtimali yoktur. Varislerin tedavi edilmesi için mutlaka sorunlu damara müdahale edilmesi gerekir. Bu da ancak doktor müdahalesi ile mümkündür.

Varis tedavi süreci mutlaka kişiye yani kişinin varislerinin durumuna özel olarak planlanmalıdır. Başarılı bir tedavi süreci için ilk olarak dopler .çekimi ile kişinin varislerinin durumu tespit edilmelidir. Sonrasında ise toplardamar genişlemesi sorunu ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilmelidir. Bazı hastalarda tedaviler kombine olarak kullanılmaktadır.

Örneğin hem kalın varisleri hem de kılcalları olan bir hasta için köpük tedavisi ve radyo frekans tedavisi kombine olarak uygulanabilir.

Ameliyatsız Varis Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?

  • Lazerle Varis Tedavisi
  • Radyo Frekansla Varis Tedavisi
  • İlaçla Varis Tedavisi (Skleroterapi ve Köpük Tedavisi)
  • Mikroflebektomi ile Varis Tedavisi

Lazerle Varis Tedavisi

Lazerle varis tedavisi ilk geliştirilen ameliyatsız varis tedavisi yöntemlerindendir. Toplumda en çok talep gören tedavilerdendir. Lazerle varis tedavisi iki farklı şekilde yapılmaktadır. Bunlar EndoVenoz lazer Ablasyonu yani EVLA (damar için uygulama) ve exotherme lazer (cilt yüzeyinden uygulama)dir.

EndoVenoz lazer Ablasyonu yani EVLA

Bu yöntem ameliyatsız tedaviler arasında yer alsa da damar içine girilmesinden dolayı halk arasında lazerle varis ameliyatı olarak da anılmaktadır. Ancak ameliyat gibi komplex bir durum söz konusu değildir. Klinik ortamında, lokal anestezi altında kolaylıkla uygulanabilir.

Damar içi lazer uygulamasında ultrason eşliğinde cilde küçük bir delik açılarak sorunlu damara girilir. Açılan delikten lazerin ince ucu damarın baş kısmına kadar götürülür. Daha sonra belirli aralıklarla lazer uygulaması yapılarak lazer başlığı geriye çekilir. Bu sayede damara boydan boya lazer uygulaması yapılarak tedavi edilir.

Orta boy ve kalın varislerin tedavisinde uygulanabilir. İnce damarlarda ve kılcallarda uygulanamaz. Kılcal damarlar için cilt yüzeyinden uygulanan exotherme lazer yöntemi tercih edilir.

damar içi lazer uygulaması

Lazerle varis tedavisi yaptıranların yorumlarını incelemek için instagram hesabımızı ziyaret edebilirsiniz.

Exotherme Lazerle Kılcal Damar Tedavisi

Exotherme lazer kılcal damar tedavisinde başarılı olarak kullanılan bir yöntemdir. Cihazın yakınlaştırma etkisi sayesinde en minimal kılcallar bile başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Klinik ortamında herhangi bir ön hazırlığa ihtiyaç duymadan kolaylıkla uygulanabilir. Uygulama süresi kılcalların miktarına göre 15-30 dakika arasında değişmektedir. Lazerle varis tedavisi yaptıranların memnun oldukları ve tedavilerinin başarılı bir şekilde tamamlandığı gözlenmektedir.

Uygulama hakkında detaylı bilgi için paylaşılan videomuzu inceleyebilirsiniz.

Ameliyatsız Varis Tedavi Yöntemleri Güncel Bilgiler

Radyo Frekansla Ameliyatsız Varis Tedavisi

Radyo frekansla varis tedavisi de tıpkı lazer yöntemi iki hem damar içinden hem de cilt yüzeyinden uygulanabilmektedir.

Damar içi radyo frekans uygulamasında damarın içine girilerek radyo dalgaları ile sorunlu damarın kapatılarak tedavi edilmesi sağlanır.

Cilt yüzeyinden uygulanan radyo frekans uygulaması ise yalnızda kılcal damarların tedavisinde uygulanmaktadır. Özellikle yüz bölgesinde kılcal damar tedavisinde radyo frekans yöntemi tercih edilmektedir.

ameliyatsız varis tedavisi

İlaç Enjeksiyonu İle Ameliyatsız Varis Tedavisi

Varis tedavisinde amaç kirli kanın biriktiği sorunlu damarın kapatılmasıdır. Uygulanan tüm ameliyatsız varis tedavisi yöntemlerinde varisli damar kalıcı olarak kapatılır. İlaç enjeksiyonu ile varis tedavisi uygulamasında ise sorunlu damar enjekte edilen ilaç sayesinde kalıcı olarak kapatılır. Böylece kirli kan damarda birikmez ve varis sorunu engellenmiş olur.

Uygulama 2 farklı şekilde yapılır. Bunlar; skleroterapi ve köpük uygulamasıdır. Skleroterapi ile varis tedavisinde ilaç damara likit halde yani sıvı olarak enjekte edilir. Köpük tedavisinde ise ilaç hava ile tepkimeye sokulur ve köpürtülerek kullanılır. Bu uygulamalar halk arasında iğneli varis tedavisi olarak da bilinmektedir.

Köpük tedavisinde ilacın köpürtülmesindeki ama kalın ve geniş varislerin tedavisinde ilacın tüm damar yüzeylerine nüfuz etmesinin sağlanmasıdır.

Skleoreterapi ve Köpük tedavisinin avantajları;

  • Klinik ortamında 10-15 dakika kadar kısa bir sürede uygulanabilir.
  • Herhangi bir ön hazırlık gerekmez.
  • Acısız ve ağrısız bir tedavidir. Lokal uyuşturmaya bile gerek duyulmaz.
  • Tedavi sonrasında hasta 10 dakika dinlenip sosyal hayatına dönebilir.
  • Ameliyat ve hastane masrafları olmadığı için ekonomik bir tedavi uygulamasıdır.
  • İyileşme süreci hızlıdır.
  • Tedavi sonrasında kesi ve dikiş izi gibi estetik kaygı oluşturacak durumlar olmaz.
Ameliyatsız Varis Tedavi Yöntemleri Güncel Bilgiler

MikroFlebektomi ( Mikro Cerrahi) ile Ameliyatsız Varis Tedavisi

Varisler tedavi edilmedikçe ilerleme eğiliminde olan bir hastalıktır. Tedavi edilmeyen varisler zamanlar ciltten parmak kadar kabarık kalın varislere dönüşebilir. Bu tür varislerin tedavisi ilaç enjeksiyonu ile uzun seanslar gerektirebilir. Bu nedenle bu tür varislerde ilaç tedavisine ek olarak mikro flebektomi ile varis tedavisi yöntemi de tercih edilir.

Bu tedavi yönteminde varisli damarın baş kısmı ultrasın ile tespit edilir. Daha sonra bölgesel uyuşturma ile küçük bir kesi açılır ve parmak kadar kalın varisler o küçük delikten çıkarılır. Bu sayede ilerlemiş varisler tek seansta, klinik ortamında tedavi edilebilir.

Mikro cerrahi ile varis tedavisi sonrasında hastalar aynı gün sosyal hayatına dönebilir. tedavi sonrasında yapması gereken ek bir uygulama yoktur. Doktorun gerekli görmesi durumunda varis çorabı kullanımı önerilebilir.

Ameliyatsız Varis Tedavisi ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Varis Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Varis damarsal bir hastalıktır. Bu nedenle varis tedavisi için kalp ve damar cerrahisi uzmanına başvurulması önerilir. Ancak kalp ve damar cerrahisi uzmanı araştırması yaparken çağdaş varis tedavi yöntemlerini kullanıp kullanmadığı da araştırılmalıdır. Bu sayede size en uygun ameliyatsız yöntemle tedavi oalbilirsiniz.

Kalp ve damar cerrahisinin varis tedavileri alanı ile uzmanlaşmış branşı flebolojidir. Yani araştırma yaparken fleboloji uzmanı olarak da araştırma yapabilirsiniz.

En İyi / Avantajlı Varis Tedavisi Hangisidir?

En iyi varis tedavisi kişinin varis yapısına en uygun olan yöntemdir. Yani şu yöntem en iyidir gibi bir şey söylenmesi doğru değildir. En iyi varis tedavisi kişiye özel olan varis tedavisidir. Tedavi sürecinin planlanması için detaylı bir muayene ve doppler çekimi yapılması önerilir.

Evde Varis Tedavisi

Halk arasında en çok merak edilen konu varislerin evde tedavisinin olup olmadığı konusudur. Yazımızda daha öncede değindiğimiz gibi varis yapısal bir sorundur. Evde yapılacak yüzeysel uygulamaların varisi tedavi etmesi söz konusu değildir.

Ancak varis ağrısından kurtulmak için akşamları bacakları kalp seviyesinden yukarı gelecek şekilde dinlendirmek faydalı olacaktır. Bu uygulamanın tedavi edici değil yalnızca geçici olarak ağrıyı hafifletmeye yönelik olduğu unutulmamalıdır.

SGK İndirimli Varis Tedavisi Yapan Yerler

İdea klinik şubelerinde varis tedavisinde SGK sı olan hastalara %50 indirim uygulanmaktadır. SGK indirimli varis tedavisi yaptırmak isteyenler 5 büyük şehirde 7 farklı şubemizi ziyaret edebilirler.

  • İstanbul Varis Tedavisi ( Bakırköy, Kadıköy ve Şişli)
  • Ankara Varis Tedavisi
  • İzmir Varis Tedavisi Bursa Varis Tedavisi
  • Antalya Varis Tedavisi

Sülükle Varis Tedavisi

Sülükle varis tedavisi denenmesindeki mantık sülüğün kirli kanı emmesidir. Ancak varis tedavi edilmeden kirli kanın boşatılmasının hiç bir faydası yoktur. Sorunlu damar tedavi edilmezse çok kısa sürede damarda yine kirli kan birikir.

İşe yaramaması dışında sülük tedavisi sonrasında enfeksiyon oluşarak istenmeyen sorunlara yol açabilmektedir. Aşağıda sülük uygulaması sonrasında bacağında yaralar oluşan bir hastanın videosu paylaşılmıştır. Sülük uygulaması sonrasında neler olabileceğini merak edenler izleyebilir.

Varis Tedavisi Öncesi Sonrası Görseller

Ameliyatsız varis tedavisi yaptıranlar öncesi sonrası görselleri;

kalın varis tedavisi öncesi sonrası
kalın varis tedavisi öncesi sonrası
kılcal damar tedavisi sonrası

Kaynaklar

1- AKBULUT, B., TOK, M., UÇAR, H. İ., DURUKAN, B., & BÖKE, E. SIK GÖRÜLEN VENÖZ SİSTEM HASTALIKLARI: GÖRÜLME SIKLIĞI, RİSK FAKTÖRLERİ VE TEDAVİ.

2- Danielsson, G., Eklof, B., Grandinetti, A., & L. Kistner, R. (2002). The influence of obesity on chronic venous disease. Vascular and endovascular surgery36(4), 271-276.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir